logo

klank therapie

Onze klanktherapie sessies vinden individueel plaats in onze praktijk in Zottegem. We ontvangen vaak mensen uit de omgeving (Zwalm, Brakel, Geraardsbergen, Oosterzele...).

Alles wat leeft, is trilling en energie, ook jij

Jij hoeft niets te doen, als vanzelf brengt de klankensfeer jou in een meditatieve staat. Een toestand waar diepe ontspanning mogelijk is, waar contact wordt gelegd met het onderbewuste, emoties duidelijk worden, inzichten kunnen ontstaan en het zelf genezend vermogen wordt geactiveerd. Hierdoor kan heling van lichaam, geest en ziel plaatsvinden. Klank en trilling heeft immers het vermogen om te verbinden en te harmoniseren zowel op geestelijk, emotioneel als psychisch en ook op lichamelijk vlak.

Het werkzame principe hierachter heet 'resonantie'. Door dit natuurkundig verschijnsel worden de golven in jouw hersenen, jouw cellen, het water in je lichaam, ... uitgenodigd om mee te trillen met onze harmoniserende klanken. Je wordt gestemd en gezuiverd en ervaart rust en ontspanning, lastige emoties laten los.

Het menselijk oor is immers een ingewikkeld instrument met een fenomenale gevoeligheid. Het is niet alleen maar een orgaan waarmee we horen. Het is tevens een orgaan dat ons de positie en de bewegingen van het hoofd duidelijk maakt en ons bewust maakt van de zwaartekracht. Het oor draagt dus in belangrijke mate bij tot het gevoel van evenwicht en ons vermogen om geco├Ârdineerd en vloeiend te bewegen.

Het menselijk lichaam is een klankbord dat ontvankelijk is voor de positieve invloeden van therapeutische klanken - waarbij toonhoogte en geluidsterkte, resonantie en harmonie een belangrijke rol spelen. Iedereen heeft van nature een eigen trillingsfrequentie. Door invloeden van buitenaf kunnen we ontregeld geraken. We voelen ons ontstemd. De klanktherapie kan in dit geval jouw natuurlijke trilling versterken of herstellen.

 

Elke klanktherapie sessie is eenvoudig en uniek

Steven past klanktherapie toe met gebruik van indiaanse trom, native fluit, kristallen klankschalen, oceandrum, ratels, stemvorken, chimes, gitaar, didgeridoo, de boventonen van de stem, enz. De keuze en het gebruik van de instrumenten wordt helemaal afgestemd op wat jij op dat moment nodig hebt.

Luisteren, intuïtief aanvoelen, aandachtig zijn, in het moment zijn en zich openstellen, zijn kwaliteiten die Steven op het lijf geschreven staan. Hij is heel nieuwsgierig en wil de wereld en visie van anderen begrijpen. Dankzij deze kwaliteiten ervaarde hij als vanzelf een intense verbinding met de natuur. Een verbinding die zijn grootste inspiratiebron werd in het maken van helende klanken.

Uit onderzoek van klanktherapeuten en biologen is de impact gebleken over de werking van geluidstrillingen op levend celmateriaal. De klank van stemvorken met verschillende frequenties doet bloedcellen van kleur en van vorm veranderen. De frequenties van de tonen liggen voldoende dicht bij de natuurlijke frequentie van de cellen om aansluitende vibraties te laten ontstaan. En die versterken resonanties en verstoren schadelijke frequentiepatronen. Het kan zijn dat resonanties gezonde cellen en weefsels versterken en ongezonde cellen afremmen. Deze onderzoekingen kunnen het begin zijn van het therapeutisch gebruik van klanken tijdens de behandeling van kwalen en ziektes en aan de basis liggen van succesvol gebruik van stemvorken in de klanktherapie. Stemvorken richten zich op toenemende gevoelens van welbehagen, afnemende pijn en zorgen voor meer emotioneel evenwicht en een gezonde geestelijke instelling.

 

Er wordt gewerkt met helende instrumenten zoals o.a.

 • De Appalachian dulcimer
 • De Monochord
 • Dwarsfluit
 • Kristallen klankschalen
 • Oceandrum
 • Tampura
 • Native american flute
 • Chimes
 • Drums waaronder cajon, buffalo drum, shaman drum and ocean drum
 • Regenstok
 • Sansula
 • Gong
 • Shrutibox
 • Ethnische fluiten waaronder overtone flute and arabian flute
 • Didgeridoo

Na afloop is er de kans om nog even na te praten en ervaringen uit het Klanktherapie te delen.

 

Voorbereiding

Op de dag dat je een klanktherapie wilt bijwonen, kun je je voorbereiden door even in stilte bij jezelf te komen en je de vraag te stellen wat klanken voor jou over het algemeen betekenen. Als je daartoe bereid bent, kun je je ook afvragen wat klanken eventueel nog meer kunnen betekenen voor jou.

We vragen je voor de klanktherapie zo ontspannen licht mogelijk te kleden.